Press ESC to close

Loopgraven wandelroute

Loopgraven van de Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog brachten de Duitsers in 1916 en 1917 op verschillende plaatsen langs de grens verdedigingswerken aan. Nederland stelde zich destijds neutraal op. Door grondruil na WO II kwamen deze op Nederlands grondgebied te liggen. Vooral het stelsel van loopgraven uit die tijd is nog goed zichtbaar in het landschap.

Een deel van de loopgraaf is gereconstrueerd en toegankelijk gemaakt voor wandelaars die het Bergherbos bezoeken.

Wandelroute

In het Bergherbos is er een mooie wandelroute om de loopgraven met eigen ogen te bekijken. Niet alleen voor volwassenen maar deze geschiedenis is uiteraard ook interessant voor jongeren. Tijdens deze wandelroute komt u niet alleen de loopgraven tegen maar ook nog andere mooie plekjes zoals waterbron De Sprung en u kunt genieten van het fantastische uitzicht op de top van de Hulzenberg waar een uitkijktoren te vinden is. Ga op pad en ontdek het zelf! Deze lus-vormige wandelroute is 6 à 7 kilometer dus goed te doen als u geen hele ervaren wandelaar bent.

  1. Het startpunt is bij Camping de Slangenbult in Stokkum en vanuit hier wandelt u zo het bos in. Voordat u aan de route kunt beginnen, maakt u eerst een kleine klim richting de top van de Hulzenberg. Halverwege de klim slaat u rechtsaf. Eenmaal aangekomen op de top van de Hulzenberg geniet u van een prachtig uitzicht over Stokkum die ook nog beter te bekijken is vanaf de 21 meter hoge uitkijktoren. Dat is dus zeker de klim waard geweest!
  2. Nadat u genoten hebt van het prachtige uitzicht, klimt u weer naar beneden verder het bos in. Onderweg zult u ook wat rustbankjes tegenkomen om even de voetjes omhoog te gooien en een korte pauze te nemen. Voor de kids is er ook een mogelijkheid om een grote Eik in te klimmen. Als u een stuk verder doorloopt, komt u aan op de grens tussen Stokkum en Duitsland. Hier slaat u linksaf richting de loopgraven.
  3. De loopgraven zijn ontdekt op het moment dat er onderzocht is waardoor de glooiingen in het bos werden veroorzaakt. Natuurmonumenten heeft de loopgraven hersteld waardoor deze nu zijn te bekijken door de wandelaars in het bos. Bovenstaand geven we al wat informatie over de geschiedenis van de loopgraven maar ook ter plaatse staan er informatieborden.
  4. U gaat wederom linksaf en loopt door naar De Sprung (Spreng). Dit is een natuurlijke beekloop van helder en zuiver bronwater in het Bergherbos. Een leemlaag op diepte onder het bos laat vrijwel geen water door. Dat wordt daardoor opgestuwd en komt op bepaalde plekken als bronnen aan de oppervlakte. De Sprung ligt in het bos iets ten noorden van de groene-grens-overgang tussen Stokkum en Elten. Tijdens uw wandeling kunt u letterlijk over de Spreng stappen. In de buurt van de Sprung komt u weer allerlei paddenstoelen tegen zoals de franjezwam en kleverig koraalzwammetje. Maar ook de stinkzwam, die zijn naam eer doet.
  5. Wanneer u wegloopt bij De Sprung, wandelt u over een heide en verder door het bos waar het af en toe heuvelachtig kan zijn. Dit pad brengt u weer terug naar het beginpunt, namelijk Camping de Slangenbult.

Veel wandelplezier!

Overnachtingsmogelijkheden

Wilt u niet alleen maar wandelen in deze prachtige omgeving maar bent u ook op zoek naar een mooie locatie om te overnachten? Vindt hier een leuke accommodatie!